mti

Özönvízzel, hóval, szélviharral csap le az ítéletidő – másodfokú figyelmeztetést adtak ki!

A sok eső miatt három dunántúli megyére másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat. Néhány megyére a havazás, valamint a szél és a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetéseket.

Szombat reggelig az északkeleti megyék kivételével sokfelé várható nagy mennyiségű eső; a Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen várható 10-25 milliméter eső, a Dunántúlon több helyen a 30 millimétert is megközelítheti. A magasabban fekvő részeken már szombatra virradóra az esőt egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel.

Ahol nem havazik, ott az eső szakad / Fotó: Northfoto

Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Akárcsak Budapesten és Pest megyében, valamint Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben,

Csongrádban, Fejérben, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyében is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

Őszi szél borzolta fák, száz kopár ujj minden ág / Fotó: Northfoto

És ha ez még nem elég, szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik, főképp s Zala Vas, Veszprém megyében, utóbbi kettőre havazás és hófúvás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Itt szombaton 12 óra alatt 5 centiméternél több hó is hullhat, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.

A legtöbb hó szombaton napközben az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben valószínű, általában 5 centiméter eshet. Helyenként, a legmagasabban fekvő részeken, ennél nagyobb mennyiség is hullhat.Blikk.hu


  • fingusz

    Már éppen ideje volt,legalább megdöglenek a kártevők !