hideg

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.01.04. szerda éjfélig

Jön a szibériai hideg, két veszélyjelzést adtak ki

Egyet a hófúvás, egyet az ónos eső miatt.
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.01.04. szerda éjféligKedden napközben veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Délután, este elsősorban az északkeleti országrészben előfordulhat időszakos havazás (kb. lepel-2 cm).

Az éjszakai órákban észak felől egy hidegfront éri el az országot, mely többfelé (jellemzően az ország északi, északkeleti felén) okoz havazást. Az északi-északkeleti határvidéken szerda estig jelentősebb (5 cm körüli) hóréteg is kialakulhat, és ott a napközben megerősödő szél a havat hordhatja, és kisebb akadályokat képezhet.

Szerdán a nap első felében a Dunántúl délnyugati-nyugati megyéiben a vegyes halmazállapotú csapadék ónos is lehet, amelyből helyenként néhány tized mm vastag jégpáncél is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt hat nyugati megyére. Győr-Moson, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Veszprém megyében válhatnak síkossá az utak. A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés érvényes, mert a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Az újabb hidegfront mögött csütörtöktől szibériai eredetű, igen hideg levegő érkezik fölénk